fbpx
Een omvormer is essentieel voor zonnepanelen, maar er zijn zoveel verschillende soorten dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Welke omvormer voor zonnepanelen jij het best kiest, hangt af van verschillende factoren.

Omvormer zonnepanelen: welke kies je best?

Een omvormer is essentieel voor zonnepanelen, maar er zijn zoveel verschillende soorten dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Welke omvormer voor zonnepanelen jij het best kiest, hangt af van verschillende factoren.

First things first, want wat zijn eigenlijk omvormers voor zonnepanelen en waarom heb je ze nodig? Een omvormer wordt ook wel een inverter genoemd. Het is noodzakelijk om een omvormer te hebben om de opgewekte zonne-energie om te zetten in bruikbare stroom voor eigen gebruik. Dat is een belangrijk gegeven als je wilt dat jouw zonnepanelen het meeste opbrengen.

Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op. Via de omvormer wordt die stroom omgezet in een wisselstroom van 230 volt. ‘Is er dan zoveel verschil in omvormers?’, vraag jij je misschien af. ‘Ja!’, is het antwoord. Hoe efficiënter je omvormer, des te minder energie er verloren gaat en des te meer geld jij kan besparen!

 

3 soorten omvormers voor zonnepanelen

Omvormers zijn doorgaans beschikbaar vanaf 1.000 euro en gaan zo’n twaalf jaar mee. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten omvormers zijn.

 

1) String-omvormer

Alle aparte zonnepanelen worden bij string-omvormers in een of meerdere strings in serie aangesloten op een centrale omvormer. Dit is de ideale omvormer als je er zeker van bent dat er geen schaduw op je zonnepanelen valt en ze allemaal dezelfde oriëntatie hebben. Schaduw op een van de zonnepanelen heeft namelijk een negatief gevolg op de hele serie.

 

2) Paneel- of micro-omvormer

In tegenstelling tot de string-omvormer, is de paneel- of micro-omvormer niet verbonden aan een centrale omvormer. Per een of twee zonnepanelen wordt er een micro-omvormer gekoppeld om het beste rendement uit elk paneel te halen. Omdat er dus meerdere omvormers nodig zijn, is de prijs voor micro-omvormers ook hoger dan string-omvormers.

Hebben jouw zonnepanelen een verschillende oriëntatie of zijn er enkele panelen waarop er schaduw valt? Dan hebben micro-omvormers wel het beste rendement.

zonnepanelen omvormer

3) Optimizer-systeem

Het optimizer-systeem is in feite een combinatie van de twee bovenstaande omvormers. Aan elk zonnepaneel wordt een optimizer (een MPP tracker, wat staat voor Maximum Power Point, maximum vermogenspunt) gekoppeld die ervoor zorgt dat de stroomproductie optimaal verloopt. Toch heb je hier ook een centrale omvormer voor nodig om de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom.

Met een optimizer-systeem krijg je meteen een beeld van de opbrengst van je systeem.

Hoe efficiënter je omvormer, des te minder energie er verloren gaat en des te meer geld jij kan besparen!

 

Omvormer zonnepanelen: andere soorten

Er bestaan nog andere soorten omvormers, zoals een PV-centrale omvormer en een hybride omvormer, maar die zijn voor gewone consumenten niet zo relevant.

 

6 factoren om een omvormer voor je zonnepanelen te kiezen

Er zijn meerdere factoren waarom je voor een bepaalde omvormer moet kiezen. Het leuke is dat jij dit naar je eigen smaak kan samenstellen.

1. Merk

Klinkende namen als Coca-Cola en Apple zijn er bij merken van omvormers van zonnepanelen niet. Toch is er een enorme waaier aan merken die omvormers voor zonnepanelen aanbieden. Net als in eender welke sector heeft elk merk zo zijn voor- en nadelen en zal je zelf de afweging moeten maken welke punten voor jou de doorslag geven.

2. Lawaai

Omvormers maken geluid en dat kan als storend ervaren worden. Het is dus belangrijk om een omvormer van zonnepanelen te installeren op een plaats waar je er geen last van hebt. Is dat niet mogelijk? Dan bekijk je best even hoe het zit met de koeling. Als je omvormer een ventilator heeft, hoor je die aanslaan. Toch maken omvormers met een convectiekoeling ook lawaai. In de specificaties kan je zien hoeveel decibels de omvormer produceert.

Bij Belgian Energy kan je rekenen op de expertise van onze vakmannen om je te adviseren over de juiste omvormer voor jouw zonnepanelen.

 

3. Vermogen

Met het vermogen van een omvormer kan je een beetje spelen. In principe moet je het vermogen afstemmen met de totale capaciteit van je zonnepanelen. Aangezien we in België niet vaak de ideale omstandigheden van 25 graden Celcius halen, mag het vermogen van de omvormer iets lager liggen dan de capaciteit van je zonnepanelen. Zo kan op een installatie van 2.200 Wattpiek gerust een omvormer van 2.000 Watt.

 

4. Transformator in omvormer zonnepanelen

Er zijn zowel omvormers die een transformator bevatten als zij die er geen hebben. De omvormers zonder transformator hebben een hoger rendement en worden vaak aangeduid met het type TL, wat simpelweg staat voor TransformatorLoos. De meeste omvormers zijn ook zo opgebouwd. Echter zijn er sommige zonnepanelen die enkel aangesloten mogen worden op een omvormer met transformator om versnelde degeneratie tegen te gaan.

 

5. Monitor

De omvormer moet altijd uitgelezen worden om de prestaties van je zonnepanelen te monitoren. Niet alle omvormers bieden hiervoor echter standaard oplossingen. Er zijn verschillende opties:

  1. Via bluetooth. Met software op je computer, tablet of smartphone kan je dan via een bluetooth-verbinding je omvormer uitlezen. Helaas is die verbinding vaak niet krachtig genoeg waardoor je ongemak kan ervaren.
  2. Via Ethernet. Via een netwerkkabel wordt de omvormer aangesloten op je router. Er wordt dan verbinding gemaakt met de servers van de fabrikant. Via een app of website kan je dan waar je maar wil de prestaties van je zonnepanelen bekijken. Het grote voordeel is dat dit heel handig en stabiel is, maar niet alle fabrikanten bieden dit standaard aan. Mogelijk dien je dus nog een extra module aan te kopen.
  3. Via wifi. Dit werkt hetzelfde als via ethernet, maar dan zonder kabel. What’s in a name, hé. Mogelijk is een wifi-verbinding iets minder stabiel. Houd er wel rekening mee dat een wifi-verbinding ook een klein beetje vermogen verbruikt.
  4. Via een ingebouwde webserver. Dit systeem komt vooral in de nieuwste generatie omvormers voor; Je maakt dan vanuit je eigen netwerk een verbinding met de omvormer, zoals heel wat printers tegenwoordig ook werken.
  5. Via USB. Ze zijn met weinig, maar enkele omvormers kan je via USB uitlezen. Het grote nadeel is dat je de omvormer dan enkel daar kan uitlezen.

6. Garantie

In het algemeen hebben omvormers een garantie van 5 jaar, met de optie om er een garantie tot 10 jaar bij te kopen. Het is echter de vraag of dit wel nodig is, aangezien de kans klein is dat de omvormer voor zonnepanelen binnen die tijdspanne in panne valt.

Zoals je ziet zijn er veel variabelen om rekening mee te houden. Gelukkig kan je bij Belgian Energy rekenen op de expertise van onze vakmannen om je te adviseren over de juiste omvormer voor jouw zonnepanelen.

Bestel de juiste omvormer voor zonnepanelen!

Wil jij graag zorgeloos genieten van je zonnepanelen met de juiste omvormer? Ontvang dan volledig vrijblijvend een offerte op maat. Tot snel!

Dit bericht delen:

Gerelateerde berichten