Elektrisch rijden is de toekomst. Om het maximum uit je elektrische wagen te halen, reken je op de betrouwbare laadinfrastructuur van Belgian Energy.
Een eigen laadpaal is een ideale manier om de opbrengst van je eigen zonnepanelen optimaal te benutten. Laden met groene stroom maakt je elektrische wagen enkel milieuvriendelijker, en is goed voor je portemonnee.
Een slimme laadpaal berekent wanneer de beste momenten zijn om te laden en speelt hierop in. Zo krijgt je ingeplugde wagen bijvoorbeeld stroom in de daluren of wanneer de zon pal op je zonnepanelen schijnt.
Waarom je wagen niet gewoon in het stopcontact steken? Een laadpaal van Belgian Energy laadt je batterij niet enkel sneller maar is ook betrouwbaar en veilig (geen brandgevaar). Zo ben je steeds vlot op weg.
’s Ochtends opgeladen naar het werk vertrekken, in het weekend zorgeloos boodschappen doen of een uitstapje met het hele gezin: met een eigen laadpaal is je elektrische of hybride wagen altijd vertrekkensklaar. En daar komen nog heel wat troeven bovenop.
Een eigen laadpaal is een behoorlijke investering. Toch verdien je die snel terug. Je eigen stroomtarief is namelijk aanzienlijk lager dan je elektrische wagen opladen aan een openbare laadpaal of aan een snellader langs de snelweg. Bij elke laadbeurt betaalt je investering zich zo een stukje terug.
Bovendien compenseren werkgevers veelal het stroomverbruik voor thuisladen van je bedrijfswagen. Dit heet ‘split billing’. Uiteraard adviseren we bedrijven graag over de aanpak van deze vergoeding en de beste manier van werken.
Het Belgische laadpalennetwerk is een van de beste in Europa. Toch zal de sterke groei aan elektrische wagens de capaciteit van openbare laadinfrastructuur onder druk zetten. Met een laadpaal thuis verlies je geen tijd en hoef je niet te laden tegen de hoge tarieven van een publieke laadpaal of een snellader.
Een laadpaal van Belgian Energy past zich optimaal in binnen je eigen energiehuishouding. Heb je zonnepanelen? Stockeer je groene stroom in een thuisbatterij? Beschik je over een slim energiebeheersysteem? We selecteren de passende laadpaal voor jouw situatie. Gestoeld onze op jarenlange ervaring en uitgebreide expertise.
Een laadpaal is een oplaadstation waarmee je je elektrische voertuig (EV) thuis of op het werk kunt opladen. Het werkt door je EV via een kabel met de laadpaal te verbinden, waarna de stroom van je elektriciteitsnet wordt gebruikt om de batterij van het voertuig op te laden. De laadsnelheid is afhankelijk van het vermogen van de laadpaal en het type voertuig.
Er zijn voornamelijk twee soorten laadpalen: AC (wisselstroom) en DC (gelijkstroom) laadpalen. AC-laadpalen zijn gebruikelijk voor thuis- en kantoorinstallaties en bieden een vermogen van 3,7 kW tot 22 kW. DC-laadpalen zijn sneller en worden vaak gebruikt op openbare locaties of bedrijven, met vermogens die kunnen oplopen tot 150 kW of meer.
De kosten van een laadpaal variëren afhankelijk van het type, het vermogen en de installatie. Voor thuisgebruik liggen de prijzen meestal tussen €600 en €2.000. Er zijn soms subsidies of fiscale voordelen beschikbaar in België, afhankelijk van je regio, voor zowel de aankoop als de installatie van laadpalen.
Ja, je kunt een laadpaal perfect combineren met zonnepanelen. Dit stelt je in staat om je elektrische voertuig op te laden met de energie die je zelf opwekt, wat je energiekosten verlaagt en je ecologische voetafdruk vermindert. Met een slim laadbeheersysteem kun je ervoor zorgen dat je voertuig voornamelijk wordt opgeladen op momenten dat je zonnepanelen de meeste energie produceren.
De laadsnelheid hangt af van het vermogen van je laadpaal en de capaciteit van je auto. Een laadpaal van 7,4 kW kan bijvoorbeeld een gemiddelde EV in 6-8 uur volledig opladen. Snellere laadpalen (11 kW of 22 kW) verkorten deze tijd aanzienlijk, terwijl een standaard stopcontact veel langer zou duren.
Voor een laadpaal met een hoger vermogen, zoals 11 kW of 22 kW, is vaak een driefasige aansluiting nodig. Voor lagere vermogens, zoals 3,7 kW of 7,4 kW, volstaat een eenfasige aansluiting. Het is belangrijk om de elektrische installatie te laten controleren door een erkende installateur om te zorgen dat deze geschikt is voor de gekozen laadpaal.
Ja, veel laadpalen zijn tegenwoordig “slim” en kunnen worden beheerd via een smartphone-app. Hiermee kun je op afstand het laadproces starten, stoppen, of inplannen op momenten dat de energieprijzen laag zijn. Dit is vooral handig als je de laadpaal wilt combineren met dynamische energietarieven of zonnepanelen.
Laadpalen vereisen over het algemeen weinig onderhoud, maar het is belangrijk om ze regelmatig te laten controleren om ervoor te zorgen dat ze veilig en efficiënt werken. Dit omvat het controleren van de kabels, de aansluitingen, en het updaten van de software indien nodig. Voor een langere levensduur is het ook raadzaam om de laadpaal te beschermen tegen extreme weersomstandigheden.