Het hoofd koel houden in de zomer of een ruimte snel opwarmen in de winter. Met een goede airco creëer je in een mum van tijd een aangenaam binnenklimaat. Altijd en overal.
In de zomer enkele graden koeler dan de zengende hitte buiten. In de winter een aangename kamertemperatuur, terwijl het buiten vriest. Een airco creëert op elk moment het juiste binnenklimaat. In een handomdraai.
Airco wordt vaak een energieverslinder genoemd. Nochtans zijn recente, kwalitatieve toestellen best zuinig, zo bewijst ook het groene energielabel. Met 1 kW energie blaast een airco 3 kW warmte of koelte in een kamer.
Of je nu koelt of verwarmt: een airco brengt je ruimte snel op de gewenste temperatuur. Daarmee geeft dit toestel je optimale flexibiliteit voor elke dag, in je woning maar ook op de werkvloer.
Een comfortabele thuis het hele jaar door, wie wil dat niet? Met een airco hou je de binnentemperatuur op elk moment gezond en aangenaam. Van een heerlijk koele thuis tijdens de zomer tot een snelle opwarming in de winter. Bovendien een ideale manier om je eigen zonne-energie goed te benutten.
Een aircotoestel is lang niet meer de energieverslinder die het vroeger was. Deze lucht-luchtwarmtepomp kenmerkt zich net door een hoge efficiëntie. Van 1 kW energie maakt je airco zo’n 3 kW warmte of koelte voor je woning.
Bovendien zijn er enkele manieren om je rendement zelf te verhogen. Combineer een airco bijvoorbeeld met zonwering, maak het temperatuurverschil niet te groot – maximaal 8 graden minder warm dan buiten – en voorzie een periodieke reiniging en onderhoud. Een zuiver en goed onderhouden toestel is namelijk de beste garantie voor een goed rendement en een lange levensduur.
Aangename temperaturen om te slapen, ontspannen, douchen, … zijn de rode draad voor een comfortabele thuis, 4 seizoenen lang. Met een aircotoestel heb je zelf de vingers aan de knoppen. In een mum van tijd maak je het enkele graden koeler of net lekker warm. Een multisplitsysteem laat bovendien toe elke ruimte met airco apart te bedienen.
Met een airco voeg je, zonder grote breek- en kapwerken, een warmtepomp toe aan je woning. Deze lucht-luchtwarmtepomp kenmerkt zich dus door zijn hoge efficiëntie: 1 kW energie resulteert in 3 kW koude of warmte. Daarmee is een energiezuinige airco best een duurzame keuze, met grote meerwaarde voor jouw dagelijks leven.
Het perfecte aircotoestel is voor elk gezin en elk gebouw anders. Daarom luisteren we eerst naar jouw wensen en noden. We matchen deze analyse met het passende aircosysteem. Daarbij houden we rekening met:
Op die doordachte toestelkeuze volgt een professionele installatie, inclusief advies en duidelijke gebruiksuitleg. En ook daarna blijven we voor je klaarstaan.
Een airco werkt door warme lucht uit de ruimte te onttrekken, deze af te koelen via een koelmiddel, en vervolgens de gekoelde lucht terug de ruimte in te blazen. Er zijn verschillende soorten airco’s, waaronder split-systemen (een binnen- en buitenunit), multi-split-systemen (meerdere binnenunits gekoppeld aan één buitenunit), en mobiele airco’s die geen vaste installatie vereisen.
Een lucht-lucht warmtepomp kan zowel koelen als verwarmen, terwijl een traditionele airco meestal alleen koelfuncties biedt. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om de binnenruimte te verwarmen in de winter, en werkt als een airco om te koelen in de zomer. Hierdoor is een warmtepomp veelzijdiger en energiezuiniger dan een traditionele airco.
De kosten voor de installatie van een airco variëren afhankelijk van het type, het merk en de complexiteit van de installatie. Voor een eenvoudige split-unit airco ligt de prijs meestal tussen €1.000 en €3.500, inclusief installatie. Multi-split systemen zijn duurder, vooral als er meerdere binnenunits worden geïnstalleerd.
In België zijn er soms subsidies of premies beschikbaar voor de installatie van energie-efficiënte systemen, zoals warmtepompen die ook als airco fungeren. Dit hangt af van je regio en het type installatie. Het is raadzaam om de website van je lokale overheid of energieleverancier te raadplegen voor de meest actuele informatie.
Moderne airco’s zijn veel energiezuiniger dan oudere modellen. Ze gebruiken vaak invertertechnologie, die de compressor aanpast aan de koelingsbehoefte, waardoor het energieverbruik wordt verminderd. De energie-efficiëntie van een airco wordt aangegeven met een SEER-waarde (Seasonal Energy Efficiency Ratio); hoe hoger de SEER, hoe energiezuiniger de airco.
Ja, het is mogelijk om een airco te combineren met zonnepanelen. Dit kan je energiekosten aanzienlijk verlagen, vooral tijdens de zomermaanden wanneer de airco het meest wordt gebruikt. Met voldoende zonnepanelen kun je de energie die nodig is voor het koelen van je woning grotendeels zelf opwekken, wat zowel kostenbesparend als milieuvriendelijk is.
Moderne airco’s zijn ontworpen om stil te zijn, vooral de units die binnen worden geplaatst. De geluidsniveaus variëren, maar een goede split-unit airco produceert meestal tussen 19 en 35 decibel, wat vergelijkbaar is met een zacht gesprek of het geluid in een rustige bibliotheek. Het geluidsniveau van de buitenunit kan iets hoger zijn, afhankelijk van het model.
Een airco vereist regelmatig onderhoud om optimaal te blijven functioneren. Dit omvat het schoonmaken of vervangen van filters, het controleren van het koelmiddelpeil, en het reinigen van de binnen- en buitenunit. Voor de meeste airco’s wordt jaarlijks onderhoud aangeraden, bij voorkeur door een erkende technicus, om de efficiëntie en levensduur van het apparaat te waarborgen.